Goede en natuurlijk huidverzorging
Jouw huidverzorging
Tijdens ons leven gebruiken we verschillende huidverzorgingsproducten, zoals dag- en nachtcrèmes, oogcrèmes, serums voor ons gezicht, en bodylotions en zonnebrandcrèmes voor de rest van ons lichaam. We stellen vaak hoge eisen aan deze producten: ze moeten gemakkelijk aan te brengen zijn, snel intrekken, aangenaam ruiken en we zijn geneigd om de claims op de verpakking blindelings te geloven. Maar is dat echt het belangrijkste?
Vaak denken we dat de duurste merken de meest effectieve ingrediënten bevatten. We kijken naar de vermelding van ingrediënten op de verpakking en nemen aan dat dit garant staat voor een product dat onze huid verstevigt, rimpels vermindert en hydrateert. Maar heb je enig idee of jouw huidverzorgingsproducten irriterende en hormoonverstorende stoffen bevatten, of zelfs microplastics?
Wist je dat je huid je grootste orgaan is? Het vormt een beschermende barrière tussen de externe omgeving en de organen in je lichaam. Je huid beschermt je dus tegen invloeden van buitenaf. Een extra reden om je huid ook goed te beschermen. Alles wat je op je huid smeert, neemt je huid op, met alles wat erin zit. Dus ook de chemische stoffen die erin zitten.
Hormoonverstorende stoffen
Hormoonverstorende stoffen, ook wel bekend als endocrine disrupting compounds (EDC) zijn chemische stoffen die lijken op natuurlijke hormonen. Hormonen fungeren als boodschappers in ons lichaam en binden zich aan receptoren die zich verspreid over ons hele lichaam bevinden. Hormonen reguleren niet alleen onze groei en ontwikkeling, maar ook ons immuunsysteem, onze stofwisseling, ons slaap-waakritme, ons dorst- en hongergevoel en zelfs onze voortplanting.
Steeds vaker worden deze hormoonverstorende stoffen geassocieerd met aandoeningen waarbij hormonen een rol spelen, zoals:
- Verminderde vruchtbaarheid
- Verstoorde hersenontwikkeling
- Obesitas
- Diabetes
- Hormoongerelateerde kankers
Dagelijks kunnen we in aanraking komen met niet minder dan 800 stoffen die onze hormoonbalans verstoren. Deze stoffen zitten niet alleen in verzorgingsproducten, maar ook in huishoudelijke schoonmaakmiddelen, milieuvervuiling, bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen, maar ook kleding en meubels.
Met betrekking tot verzorgingsproducten gaat het met name om synthetische parfum (ftalaten), synthetische bewaarmiddelen (parabenen) en schadelijke UV-filters zoals benzophenol. Hoe meer we worden blootgesteld aan deze stoffen, hoe groter het risico voor onze gezondheid. Bovendien kunnen verschillende hormoonverstoorders elkaars effect in ons lichaam versterken.
In mijn praktijk als voedingstherapeut vraag ik mijn cliënten altijd welke verzorgingsproducten ze gebruiken. Vaak noemen ze bekende merken, maar gelukkig zijn er steeds meer mensen die kiezen voor natuurlijke producten. Vooral vrouwen in de overgang, die te maken hebben met hormonale schommelingen, kunnen profiteren van het vermijden van crèmes die zowel hormoonverstorende stoffen als microplastics bevatten. Microplastics hebben het vermogen om de darmwand, longen, placenta en zelfs de bloed-hersenbarrière te doorkruisen, wat leidt tot verstoringen in de werking van lichaamscellen en mogelijke ontstekingsreacties.
Natuurlijke en microplasticvrije verzorgingsproducten
Gelukkig is er ook positief nieuws: er komen steeds meer merken op de markt die uitsluitend natuurlijke en microplasticvrije verzorgingsproducten aanbieden. Zo ook het merk Muze Skincare. Zij hebben een volledig op maat gemaakte anti-aging productlijn met alleen natuurlijke ingrediënten. Zo gebruiken ze Shea butter, bekend om zijn ontstekingsremmende werking en het bevorderen van de collageenproductie in de huid. Ook de vitaminen E en C zijn essentieel voor de huid. Ze ondersteunen het natuurlijke herstelproces van de huid, omdat ze superantioxidanten zijn. Deze vitamines maakt je lichaam niet zelf aan, maar worden uit voeding gehaald, zoals groente, fruit, noten en zaden en ze zijn dus verwerkt in de verzorgingsproducten van Muze Skincare. Daarnaast bevat het merk prebiotica, die de balans van goede en slechte bacteriën in de huid kunnen helpen handhaven, vergelijkbaar hoe voedingsvezels die doen voor het darmmicrobioom.
Gezonde huid
Kortom, naarmate de tijd verstrijkt en de elasticiteit van onze huid afneemt, wordt hoogwaardige huidverzorging van toenemend belang. Dit betekent dus het vermijden van hormoonverstorende stoffen en microplastics en het kiezen voor producten met de beste ingrediënten om je huid in optimale conditie te houden. Andere cruciale aspecten voor een gezonde huid zijn als volgt:
– Gezonde voeding: Zorg voor dagelijkse inname van minimaal 400 gram diverse groenten, twee tot drie stuks fruit, voldoende eiwitten en gezonde vetten. Vermijd suikers, snelle koolhydraten en transvetten.
– Voldoende hydratatie: Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water, aangepast aan je lichaam en levensstijl, om de elasticiteit van je huid te bevorderen.
– Vermijdt roken: Roken vernauwt bloedvaten, leidt tot zuurstoftekort en vertraagt celvernieuwing, wat resulteert in een grauwe huid.
– Een goede nachtrust: Een nachtrust van 7-9 uur zorgt voor beter herstel en voor het regeneratieproces van onze cellen en weefsels. Terwijl wij slapen worden nieuwe cellen ontwikkeld, weefsels worden gerepareerd en schade wordt hersteld.
Met zorg voor al deze aspecten blijft je huid in optimale conditie.