Home(Keto)detox kuur

Detox kuur

Detoxen, oftewel reinigen en vasten. Dit betekent je ontdoen van toxines en stressoren waardoor je ‘schoon’ wordt: je systeem krijgt weer ruimte om optimaal te functioneren. Je systeem betekent in dit geval fysiek, emotioneel, mentaal-sociaal en spiritueel-energetisch. Een detox heeft dus niet alleen betrekking op het opschonen van je lichaam waarbij je meteen de nodige kilo’s afvalt maar je zal ook andere effecten gaan ervaren, zoals het verminderen van klachten, en je na een detox als herboren voelen.

Waarom detoxen?

Afvalstoffen krijg je vaak binnen zonder dat je er erg in hebt. We zijn omgeven door kunstmatige chemicaliën waarop ons lichaam niet is berekend. Dit zijn synthetische stoffen die overal gebruikt worden en ze komen in onze lucht, in ons water, de bodem, ons voedsel en uiteindelijk in onszelf terecht. Uitlaatgassen van auto’s, industrieel afval, pesticiden, zware metalen… We worden ongewild en vaak onbewust aan deze stoffen blootgesteld. Er zijn ook giftige stoffen waaraan we ons actief blootstellen omdat we wellicht niet weten dat ze giftig kunnen zijn: parfum of aftershave, deodorant, haarspray, schoonmaakmiddelen, vlekken verwijderaars, luchtverfrissers enz. enz. Wist je dat ook medicijnen, frisdranken, suikers en industrieel bewerkt voedsel een toxisch effect hebben? Al deze toxines worden opgeslagen in onze darmen, ons losmazig bindweefsel (de celomgeving) en vetweefsel. Hierdoor ontstaat er leververvetting (opstapelen van vetten in de levercellen), insuline resistentie (dan is je lichaam ongevoelig voor insuline) en dysbiose van de darmmicrobiota (een daling van de darmflora), waardoor er chronische laaggradige ontstekingen kunnen ontstaan die uiteindelijk leiden tot chronische ziekten.

Ook ons voedingspatroon laat vaak te wensen over. Wat is er mis met onze voeding?

 • Westers voedsel is ultraprocessed: dwz door intensieve productie tot stand gekomen: gebruik van kunstmest, pesticiden, hormonen, antibiotica en gentechnologie
 • We eten te veel (slechte) koolhydraten, verkeerde vetten en krijgen te weinig micronutriënten binnen (vitamines, mineralen en spoorelementen)
 • We eten industrieel bewerkt voedsel: dwz geraffineerd (fabrieksmatig bewerkt), verhit, schade aan vetten en eiwitten, toegevoegde additieven en schade uit verpakking
 • RESULTAAT: insuline resistentie, leververvetting en overgewicht

(Keto)detox kuurDoor het zo veel mogelijk proberen te vermijden van chemische stoffen, door constitioneel en zo veel mogelijk biologisch te eten, ondersteund door het volgen van een detox kuur (maximaal twee keer per jaar), kan je dat voorkomen!

De basis van actief detoxen is het lichaam te ondersteunen in het eigen zelfreinigende vermogen. Dit gaat via:

 • je voeding: minder vast voedsel en meer drinken
 • stimulatie van natuurlijke detox- en uitscheidingsorganen zoals je lever, longen, darmen en huid

Op maat gemaakt plan

Wat je tijdens je detox kuur eet en drinkt is afhankelijk van persoon tot persoon. De één heeft meer behoefte aan warm en vast voedsel en de ander gedijt goed op groenten- en fruitsappen. Er zijn tal van mogelijkheden en samen bespreken we welke kuur het beste bij jou past en tevens de duur van de kuur.

Daarnaast gaan we de uitscheidingsorganen actief ondersteunen. Dit kan door goed te transpireren in de sauna en een bindweefsel massage te krijgen, maar ook ondersteunende middelen in te nemen die:

 • je darmen reinigen
 • je lever, nieren en lymfe helpen opschonen
 • zware metalen helpen te ontgiften
 • helpen met het ontzuren van je lichaam
 • rustgevend zijn
 • na de detox helpen bij de opbouw van de slijmvliezen en je darmmicrobiotica

Ketodetox kuur

Een Ketodetox kuur lijkt op een detox kuur doordat je ook bij deze kuur minder voedsel tot je gaat nemen, de vochtinname gaat verhogen en ondersteunende middelen gaat gebruiken. Enerzijds is ook hier het doel om je lichaam te ontdoen van toxines en stressoren maar het gaat een stap verder. Bij een Ketodetox kuur is het doel ook om je lichaam over te laten schakelen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding en om zo je viscerale vetten (de vetcellen om je organen) en vetcellen rond je buik en heupen te verbranden. Hoe gaat dit in zijn werk?

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Wanneer je koolhydraten eet, breekt je lichaam dit af tot glucose. Glucose geeft je lichaam brandstof die je nodig hebt om bijvoorbeeld te bewegen en adem te halen. Je lichaam heeft dus koolhydraten nodig.

Je lichaam kan een voorraad glucose opslaan als glycogeen in je lever. Deze voorraad gebruikt je lichaam als de hoeveelheid glucose in je bloed daalt. Bij een ketogeen dieet eet je zeer weinig koolhydraten. Daardoor zit er weinig glucose in je bloed. De glycogeen voorraad in je lever wordt gebruikt. Deze raakt steeds verder op en wordt ook niet meer aangevuld, omdat je weinig koolhydraten eet.

Om toch voldoende brandstof te hebben gaat je lichaam over op vetzuurverbranding. Door het verbranden van vetzuren ontstaan er ‘ketonen’ of ‘ketonlichamen’. Ketonen worden geproduceerd door je lever. Je lichaam kan ketonen als brandstof gebruiken in plaats van glucose. Ketonen maken het bloed zuurder. Het lichaam komt door het volgen van een ketogeen dieet in ‘ketose’.

Wat is het effect van een Ketodetox kuur?

 • Ontgiften en opruimen toxische belasting, losmazig bindweefsel en vetweefsel
 • Verbetering mitochondriale gezondheid (energiefabriekjes van de cel, als deze gezond zijn heb je minder kans op ziektes)

Je hoeft een Ketodetox kuur niet alleen te volgen als je overgewicht, steeds terugkerende klachten hebt of insuline resistent bent maar het kan ook preventief (onderhouden van je gezondheid) of ondersteunend zijn (bijvoorbeeld bij het stoppen met roken of overstap naar een gezonde(re) leefstijl).

Hoe we de kuur gaan inrichten en hoe lang hij duurt bespreken we samen. Meestal duurt hij maximaal twee weken en blijf je dus gewoon vast voedsel eten. Ik maak op maat gemaakte dagmenu’s die passen bij jouw constitutie (bloedgroep en ayurvedische dosha). Na deze kuur val je gemiddeld zo’n 4 kilo af en zijn met name de centimeters rond je buik en middel afgenomen.

Heb jij het gevoel dat je toxisch behoorlijk belast bent, laat jouw voedingspatroon te wensen over en wil je je gezondheid een boost geven door middel van een detox kuur of een Ketodetox kuur? Neem dan contact met me op zodat ik je er meer over kan vertellen. Mocht je een (Keto)detox kuur willen volgen, dan neem ik altijd een uitgebreide anamnese af. Dit doe ik om goed in beeld te krijgen hoe je gezondheid ervoor staat, welke eventuele (verterings)klachten je hebt en in welke mate je toxisch belast bent. Naar aanleiding daarvan bepalen we samen welke kuur voor jou het meest geschikt is.

Cliënt review

'Onder begeleiding van Cornelie heb ik de Keto Detox kuur gedaan. Eerst een paar weken afkicken van koolhydraten en daarna 10 dagen aan de kuur. Cornelie heeft mij hierin uitstekend begeleid en goede adviezen gegeven waardoor ik steeds weer verder kon. Ik voel mij stukken beter en heb meer energie. Daarnaast ben ik 3,5 kg afgevallen en veel centimeters kwijt. Nu hoop ik mijn koolhydraatarme levensstijl goed vol te houden. Met de hulp van Cornelie moet dat zeker gaan lukken!'

Heb je vragen over mijn manier van werken en of ik jou kan helpen?

Je kunt contact met mij opnemen via e-mail, telefoon of via het contactformulier.

Contact opnemen

Wil jij ook meer in balans komen en ben je benieuwd welke voeding bij jouw lichaam past?
Neem contact op
© 2022 Energize Your Day