Home(Keto)detox kuur

Detox kuur

Detoxen, is dat nou nodig en gezond? Als je heel gezond eet, niet direct, dan zorgt jouw lichaam zelf voor deze detox (reinigingsfunctie). Maar wie krijgt dit nou jaar in jaar uit voor elkaar? Daarbij heeft het niet alleen te maken met wat je eet, maar krijg je onbewust veel toxische stoffen binnen. Even een korte uitleg:

Wat gebeurt er bij detoxen?

Je maakt je lichaam weer schoon. Je systeem krijgt weer ruimte om optimaal te functioneren. Je systeem betekent in dit geval fysiek, emotioneel, mentaal-sociaal en spiritueel-energetisch. Een detox heeft dus niet alleen betrekking op het opschonen van je lichaam waarbij je meteen de nodige kilo’s afvalt maar je zal ook andere effecten gaan ervaren, zoals meer energie, minder last van een opgeblazen buik en een betere ontlasting.(Keto)detox kuur

Toxische stoffen

Ja, daar denk je wellicht niet aan. Je krijgt deze afvalstoffen binnen zonder dat je er erg in hebt. We zijn omgeven door kunstmatige chemicaliën waarop ons lichaam niet is berekend. Dit zijn synthetische stoffen die overal gebruikt worden en ze komen in onze lucht, in ons water, de bodem, ons voedsel en uiteindelijk in onszelf terecht. Uitlaatgassen van auto’s, industrieel afval, pesticiden, zware metalen… We worden ongewild en vaak onbewust aan deze stoffen blootgesteld. Er zijn ook giftige stoffen waaraan we ons actief blootstellen omdat we wellicht niet weten dat ze giftig kunnen zijn: parfum of aftershave, deodorant, haarspray, schoonmaakmiddelen, vlek verwijderaars, luchtverfrissers enz. enz. Wist je dat ook medicijnen, frisdranken, suikers en industrieel bewerkt voedsel een toxisch effect hebben? Al deze toxines worden opgeslagen in onze darmen, ons losmazig bindweefsel (de celomgeving) en vetweefsel. Hierdoor ontstaat er leververvetting (opstapelen van vetten in de levercellen), insuline resistentie (dan is je lichaam ongevoelig voor insuline) en dysbiose van de darmmicrobiota (een daling van de darmflora), waardoor er chronische laaggradige ontstekingen kunnen ontstaan die uiteindelijk leiden tot chronische ziekten. Help!

Ook ons voedingspatroon laat vaak te wensen over. Wat is er mis met onze voeding?

  • Westers voedsel is ultraprocessed: dwz door intensieve productie tot stand gekomen: gebruik van kunstmest, pesticiden, hormonen, antibiotica en gentechnologie
  • We eten te veel (slechte) koolhydraten, verkeerde vetten en krijgen te weinig micronutriënten binnen (vitamines, mineralen en spoorelementen)
  • We eten industrieel bewerkt voedsel: geraffineerd (fabrieksmatig bewerkt), verhit, schade aan vetten en eiwitten, toegevoegde additieven en schade uit verpakking
  • RESULTAAT: insuline resistentie, leververvetting en overgewicht

Door het vermijden van zo veel chemische stoffen, door biologisch, vers en onbewerkt te eten, help je je lichaam al gigantisch. Een detox is anders geen overbodige luxe.

Op maat gemaakt plan

Wat je tijdens je detox kuur eet en drinkt is afhankelijk van persoon tot persoon. Er zijn tal van mogelijkheden en samen bespreken we welke kuur het beste bij jou past en tevens de duur van de kuur.

Ketodetox kuur

Wellicht heb je wel eens gehoord over een ketodieet of over ‘in ketose zijn’. Bij een Ketodetox kuur is het doel ook om je lichaam over te laten schakelen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding om zo je viscerale vetten (de vetcellen om je organen) en vetcellen rond je buik en heupen te verbranden. Bij een ketodetox kuur eet je heel weinig koolhydraten (rond 15-20g koolhydraten per dag). Daardoor zit er weinig glucose in je bloed. De glycogeen voorraad in je lever en spieren wordt gebruikt, maar als deze voorraad op is, dan schakelt je lichaam over op vetzuurverbranding (na koolhydraten onze tweede energiebron). Deze raakt steeds verder op en wordt ook niet meer aangevuld, omdat je weinig koolhydraten eet.

Door het verbranden van vetzuren ontstaan er ‘ketonen’ of ‘ketonlichamen’. Ketonen worden geproduceerd door je lever. Je lichaam kan ketonen als brandstof gebruiken in plaats van glucose. Het lichaam komt door het volgen van een ketogeen dieet in ‘ketose’.

Net als bij een detox kuur ga je bij deze kuur ook minder eten, veel water drinken en wat ondersteunende middelen gebruiken. Enerzijds is ook hier het doel om je lichaam te ontdoen van toxines, maar het gaat een stap verder. Je lichaam raakt in ketose, met alle gezondheidsvoordelen van dien:

  • Je wordt metabool flexibel: De mate waarin je lichaam in staat is flexibel om te gaan met koolhydraten en vetten als brandstof. Je lichaam krijgt een lagere afhankelijkheid van enkel koolhydraten.
  • Autofagie: Het herstellend vermogen van je lichaamscellen. Zodat ze minder snel vervangen hoeven te worden. Autofagie remt het verouderingsproces.
  • Stabielere bloedsuiker, afkicken van de snelle koolhydraten, betere concentratie, afname buikomvang, lager vetpercentage, lagere triglyceride (een soort vet) in het bloed

De kuur duurt maximaal twee weken en je blijft dus gewoon vast voedsel eten. Ik maak op maat gemaakte dagmenu’s die passen bij jouw bloedgroep. Na deze kuur val je gemiddeld zo’n 4 kilo af en zijn met name de centimeters rond je buik en middel afgenomen.

Na de kuur bouw je de koolhydraten langzaam weer op en ga je weer meer eten totdat je weer op je gezonde voedingspatroon zit van voor de kuur.  

Cliënt review

'Onder begeleiding van Cornelie heb ik de Keto Detox kuur gedaan. Eerst een paar weken afkicken van koolhydraten en daarna 10 dagen aan de kuur. Cornelie heeft mij hierin uitstekend begeleid en goede adviezen gegeven waardoor ik steeds weer verder kon. Ik voel mij stukken beter en heb meer energie. Daarnaast ben ik 3,5 kg afgevallen en veel centimeters kwijt. Nu hoop ik mijn koolhydraatarme levensstijl goed vol te houden. Met de hulp van Cornelie moet dat zeker gaan lukken!'

Heb je vragen over mijn manier van werken en of ik jou kan helpen?

Je kunt contact met mij opnemen via e-mail, telefoon of via het contactformulier.

Contact opnemen

Wil jij ook meer in balans komen en ben je benieuwd welke voeding bij jouw lichaam past?
Neem contact op
© 2023 Energize Your Day