HomeKetogeen dieet

Ontdek de voordelen van een Ketogene Leefstijl

Een ketogene leefstijl: zodra je je erin verdiept, kun je er niet meer omheen. De gezondheidsvoordelen zijn indrukwekkend en voor veel mensen kan het volgen van een ketogeen dieet aanzienlijke voordelen opleveren. Het gaat verder dan alleen afvallen door koolhydraatrestrictie en overschakelen naar vetverbranding.

Mijn ervaring met ketogene therapie

Afgelopen jaar heb ik me verdiept in de wereld van ketogene therapie. Als voedingstherapeut had ik al veel gehoord en gelezen over deze levensstijl. Hoe meer ik leerde, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat een ketogene leefstijl veel mensen kan helpen hun gezondheid te verbeteren. Uiteraard heb ik de voordelen van ketogene voeding ook zelf mogen ervaren en dat is geweldig. Onlangs heb ik mijn opleiding Ketogene Therapie afgerond bij Ketogeen Instituut Nederland, wat mijn kennis en vaardigheden verder heeft verdiept.

Wat is een ketogeen dieet?

Bij een ketogeen dieet denk je misschien aan het eten van veel vet, zoals kaas, slagroom en mascarpone. Hoewel je meer vetten gaat eten, draait het dieet ook om gematigde eiwitinname en een drastische vermindering van koolhydraten. Deze koolhydraten haal je uit voedingsmiddelen zoals rood fruit, groene bladgroenten, avocado, noten, eieren en eventueel wat zuivel. Het resultaat? Heerlijk eten en genieten van nieuwe, gezonde gerechten.

De gezondheidsvoordelen van een ketogene leefstijl

  1. Gewichtsverlies: In een staat van ketose verbrandt je lichaam vet in plaats van koolhydraten voor energie, wat kan helpen ongewenst lichaamsvet te verliezen.
  2. Verminderde honger: Veel mensen ervaren minder honger, waardoor het gemakkelijker wordt om je aan je een nieuw voedingspatroon te houden.
  3. Meer energie: Een stabieler energieniveau gedurende de dag zonder suikerdips.
  4. Verbeterde mentale focus: Ketonen, de energiebron van je hersenen tijdens ketose, zorgen voor een helderdere geest en verbeterde concentratie.
  5. Bloeddruk en cholesterol: Het ketogeen dieet kan helpen bij het verlagen van bloeddruk en verbeteren van je cholesterolprofiel, wat bijdraagt aan een gezonder hart.
  6. Beheersing van de bloedsuikerspiegel: Voor mensen met diabetes of insulineresistentie kan een ketogeen dieet helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en mogelijk zelfs diabetes omkeren.
  7. Afname van ziekteverschijnselen: Zoals PCOS, migraine, jicht, hoge bloeddruk en chronische ontstekingen.

Begeleiding naar een ketogene leefstijl

Ik begeleid mensen stap voor stap naar een ketogene leefstijl. Mijn cliënten ontvangen alle benodigde achtergrondinformatie over de voordelen van een ketogeen voedingspatroon en ze leren hoe ketonen als brandstof werken. Samen passen we de voeding geleidelijk aan, verminderen we koolhydraten en verhogen we gezonde vetten en de juiste hoeveelheid eiwitten.

Flexibiliteit binnen een ketogene leefstijl

Betekent een ketogene leefstijl dat je nooit meer een boterham of frietje kunt eten? Zeker niet. Het doel is om je lichaam metabool flexibel te maken, zodat je lichaam  eenvoudig van de koolhydraatververbranding naar de vetverbranding kan overschakelen. Daarna kun je rustig weer koolhydraten toevoegen en indien nodig de teugels aantrekken om terug in ketose te komen. Sommige mensen zweren bij het geweldige gevoel van "in ketose zijn" vanwege de toegenomen energie, helderheid in hun hoofd en de afwezigheid van migraine. Zij willen niet meer terug naar een voedingspatroon vol koolhydraten.

Is een ketogene leefstijl iets voor jou?

Benieuwd of een ketogene leefstijl iets voor jou is? Ik vertel je er graag meer over. Neem contact op voor een vrijblijvende gesprek en ontdek hoe deze levensstijl je gezondheid kan verbeteren.

Wil jij ook meer in balans komen en ben je benieuwd welke voeding bij jouw lichaam past?
Maak kennis
© 2024 Energize Your Day