HomeLast van je darmen?

Last van je darmen?

Je darmen spelen een belangrijke rol bij de vertering van je voeding. Uiteindelijk verlaten de laatste, onbruikbare restanten van je voeding je lichaam via de dikke darm en ten slotte de anus. Als de hele vertering goed verloopt en je hebt geen last van bijvoorbeeld een pijnlijke buik, weinig energie, huiduitslag, chronische ontstekingen of een verhoogde infectiegevoeligheid, dan mag je jezelf gelukkig prijzen. Grote kans dat je dan ook dagelijks één tot twee keer ontlasting hebt die 'mooi' bruin van kleur is, niet te vloeibaar (diarree) is maar zeker ook niet hard (harde keutels).

Veel mensen hebben helaas te maken met darmproblemen: na het eten een opgeblazen gevoel, aan de winderij, een vettige ontlasting die weer resulteren in eerdergenoemde klachten.  

Gratis kennismaking plannen

Welke darmproblemen zijn er zoal? 

  • Een bacteriële overgroei (SIBO) waarbij bacteriën uit de dikke darm zich verplaatsen naar de dunne darm en daar groeien op het aanwezige voedsel.
  • Een leaky gut (lekkende darm) waarbij het darmslijmvlies door laaggradige ontstekingen beschadigd is en waarbij macromoleculen, antigenen, microben en toxinen de dunne darmwand passeren waarbij er een reactie van het immuunsysteem ontstaat zoals een voedselallergie, een voedselintolerantie of een auto immuunziekte.
  • Een prikkelbare darm (IBS: irritable bowel syndrome) waarbij de darmwand beschadigd raakt na bijvoorbeeld een ontsteking of een infectie. Hierbij raakt vaak ook de samenstelling van de darmbacteriën uit balans.
  • Een ontsteking van de darm (IBD: inflammatory bowel disease) waarbij je last kan hebben van bloederige ontlasting, pijn, gasvorming en je je echt ziekt kunt voelen. Hieronder vallen de ziekte van Crohn (ontsteking vooral in de dunne darm) en colitis ulcerose (ontsteking in de dikke darm). 

Advies 

Aangezien voeding een hele belangrijke rol steelt bij darmproblemen is het belangrijk om je voeding goed te analyseren en om te gaan eten volgens je constitutie. Dat is in eerste instantie je bloedgroep, aangevuld met elementen vanuit jouw dominante ayurvedische type. Zo kan de ene persoon bijvoorbeeld beter tegen gluten dan de ander en als je dagelijks brood eet en je darmen kunnen hier niet goed tegen, dan ontstaan er problemen.... Verder is het afhankelijk van de klachten (heb je bijvoorbeeld juist last van diarree of verstopping) wat de adviezen zijn met betrekking tot voeding en eventuele supplementen.

Wil jij je darmklachten aanpakken? Laten we kennismaken!

Kenningsmaking inplannen? 

Vul onderstaand formulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

 
Wil jij ook meer in balans komen en ben je benieuwd welke voeding bij jouw lichaam past?
Maak kennis
© 2024 Energize Your Day