HomeConstitutioneel eten en leven

Constitutioneel eten en leven

We zijn allemaal verschillend en uniek: een kiwi of mango is voor jouw partner wellicht de perfecte bron van vitamine C, maar kan jouw lichaam misschien minder goed verdragen. Ieder mens is namelijk anders en reageert anders op voeding. We kijken bij het bepalen van je constitutie als eerste naar je bloedgroep (bloedgroep O, A, B of AB). Het bloedgroep-plan is een methode om de natuurlijke beschermende functies van je immuunsysteem te herstellen en eigenlijk je lichaam te “resetten”. Ook als je medische problemen hebt, kan dit plan een groot verschil maken. Zo heeft bloedgroep O baat bij een eiwitrijk dieet en voelt zich goed bij inspannende lichaamsbeweging. Mensen met bloedgroep A hebben daarentegen juist profijt van plantaardige eiwitten en zuivelproducten veroorzaken bij hen grote slijmafscheiding in de bijholten en luchtwegen. Ook voelen zij zich goed bij lichtere vormen van lichaamsbeweging, zoals yoga. Fijn om te weten hoe dat bij jou zit, toch?

Bloedgroep 'dieet'

Het bloedgroep ‘dieet’ is gebaseerd op en ingedeeld in reacties van je bloedgroep met voedingsbestanddelen. Voedsel is ongunstig wanneer het:

 • Leidt tot negatieve reacties
 • Ziekten bevordert waarvoor je gevoelig bent
 • Ongunstig is voor vertering en opname van voedingsstoffen

Constitioneel eten en leven HilversumEn andersom kan voedsel heilzaam voor je zijn, maar ook neutraal (dan werkt het niet negatief maar is het ook niet specifiek heilzaam).

Na het volgen van minstens twee weken van het bloedgroepdieet ervaren de meeste mensen al resultaten:

 • Meer energie
 • Gewichtsverlies
 • Betere nachtrust
 • Minder spijsverteringsklachten
 • Verbetering van chronische problemen als astma, hoofdpijn en maagzuur
 • Minder last van verkoudheid, jeuk, eczeem en gewrichtspijn

Ook heeft elke bloedgroep baat bij specifieke supplementen – vitamines, mineralen of kruiden- om de voedingsstoffen aan de te vullen die in dat specifieke bloedgroepdieet ontbreken en extra bescherming bieden.

Ayurveda

Vanuit de Ayurveda wordt ook gekeken naar de constitutie van het lichaam waarbij er drie verschillende soorten zijn. Ook hier geldt weer dat wat goed is voor de één minder goed is voor de ander. De constitutie van ieder mens is gebaseerd op drie verschillende dosha’s types. Deze zijn bekend onder de Sanskrietnamen:

 • Vata (het lucht/etherelement)
 • Pitta (het vuurelement)
 • Kapha (het aarde/waterelement)


Ze vormen de kern van de Ayurveda. Ze bepalen het vermogen voor gezondheid en de manier waarop iemand reageert op omstandigheden, situaties en mensen. Elk mens is uniek en door het doen van een test krijg je inzicht in jouw dosha type. Je krijgt inzicht in de kenmerken en eigenschappen van jouw dominante dosha type en deze geven je handvatten om meer in balans te komen. Dit heeft met name betrekking op voeding en leefstijl en verschilt van seizoen tot seizoen.

Eten volgens je constitutie

Het handigste is om te beginnen met het eten volgens jouw bloedgroep omdat dit een eenvoudig plan is met hele duidelijke richtlijnen. Dit uitgewerkte plan ontvang je uiteraard van me. Nadat je dit plan enkele weken of maanden gevolgd hebt, kan je langzaam onderdelen vanuit Ayurveda toevoegen aan je voeding en leefstijl. Hoe je dit doet is per persoon afhankelijk en bespreken we samen. Het doel is dat je niet enkele weken of maanden eet en leeft volgens je constitutie maar dat dit de basis wordt van jouw manier van leven. Je voelt je er goed bij, zit lekker in je vel, je bent in balans en bent (vrijwel) vrij van klachten. There is no way back!

Heb je vragen over mijn manier van werken en of ik jou kan helpen?

Je kunt contact met mij opnemen via e-mail, telefoon of via het contactformulier.

Contact opnemen

Wil jij ook meer in balans komen en ben je benieuwd welke voeding bij jouw lichaam past?
Neem contact op
© 2022 Energize Your Day