HomeBlogMetabool flexibel

Metabool flexibel

16 mei 2023
Metabool flexibel

Ben jij metabool star of flexibel?

Wat bedoel ik daarmee? Als je metabool star bent dan kan je lichaam alleen nog energie aanmaken uit glucose (lees snelle koolhydraten) en niet uit zichzelf overschakelen naar de vetverbranding. Je insulinepomp blijft aanstaan en dat remt de afbraak van lichaamsvet tot brandstof. Soms komt deze zelfs geheel tot de ruststand. Je lichaam raakt verslaafd aan glucose. Mensen met overgewicht kunnen soms niet afvallen wanneer ze (te veel) koolhydraten blijven eten.

Koolhydraten

Jazeker, koolhydraten zijn belangrijk voor het lichaam, ze zijn de makkelijkste brandstofleverancier voor het lichaam. Koolhydraten worden tijdens de spijvertering afgebroken tot glucose en glucose is de stof die het lichaam kan omzetten in ATP (energie).  Er is wel een groot verschil tussen de verschillende soorten koolhydraten: er zijn snelle/geraffineerde koolhydraten (b.v. brood, pasta, bewerkte producten) die snel worden opgenomen en zorgen voor een piek in de bloedsuiker en insuline en er zijn langzame/complexe koolhydraten (b.v. peulvruchten, groenten en rood fruit) die langzaam worden verteerd en dus een langzame stijging van de bloedsuiker en insuline geven. Je begrijpt dat de snelle koolhydraten voor de problemen zorgen.

Vet

Naast koolhydraten is er nog een tweede energiebron; namelijk vet, maar het is voor ons lichaam “moeilijker” om energie uit vet te halen dan uit koolhydraten. Als je bij elke maaltijd en als tussendoortje koolhydraten eet dan “leer” je je lichaam nooit over te schakelen naar de vetverbranding en dat is nou net wat zo goed voor ons is, helemaal als afvallen niet goed lukt.

Ik heb al vele mensen geholpen om weer metabool flexibel te worden waardoor ze hun lichaam leerden weer over te schakelen naar de vetverbranding. En weet je wat het interessante was: ze gingen meer eten en vielen af. Daarnaast hadden ze geen last meer van cravings, ze kregen meer energie en nog belangrijker: de kans op het krijgen van diabetes 2 nam drastisch af (bij diabetes type 2 zijn de cellen in je lichaam minder gevoelig geworden voor insuline. Er gaat dan niet genoeg suiker vanuit het bloed naar de cellen en daardoor wordt de bloedsuiker te hoog). 

Ketodetox kuur

Wat een extra boost geeft om weer metabool flexibel te worden, is om een Ketodetox kuur van 7-10 dagen te volgen. Je lichaam komt tijdens deze kuur volledig in de vetverbranding. Na de kuur, als je weer meer (langzame) koolhydraten eet en bijvoorbeeld ontbijt zonder veel koolhydraten, dan schakelt je lichaam vanzelf over op de vetverbranding. Je hebt je lichaam namelijk gereset! Helemaal na een nacht "vasten" waarbij je lichaam 's ochtends energie nodig heeft en geen koolhydraten voorhanden heeft. Veel mensen voelen zich licht in hun hoofd worden, gaan een beetje trillen en krijgen zin in zoetigheid en hebben dorst als ze even geen koolhydraten eten. Na zo'n Ketodetox kuur is dat echt verleden tijd. Probeer het maar! Check mijn pagina over deze kuur.

Wil jij ook meer in balans komen en ben je benieuwd welke voeding bij jouw lichaam past?
Maak kennis
© 2024 Energize Your Day