HomeBlogTongschrapen

Tongschrapen

25 januari 2022
Tongschrapen

Tongschrapen

Ja, ik geef toe: als je tongschrapen leest dan klinkt dat niet heel fijn maar hopelijk ben je wel nieuwsgierig geworden wat het inhoudt en wat de gezondheidsvoordelen ervan zijn.

Sinds een aantal jaar is het schrapen van mijn tong één van de eerste dingen die ik ’s ochtends doe als ik wakker word. Het kost me minder dan een minuut en ik heb er heel veel baat bij. Het is een soort verslaving geworden. Vroeger begon ik de dag met het drinken van een kop koffie maar nu weet ik wel beter. Ik denk dat het, onder andere, door het tongschrapen komt dat ik nooit ziek ben.

Wat doet een tongschraper?

Het komt erop neer dat een tongschraper het tongoppervlak schoonmaakt. Gedurende de nacht verzamelen zich allerlei bacteriën en afvalstoffen op je tong. Als je meteen een kop koffie of thee drinkt nadat je wakker bent geworden dan komen deze afvalstoffen weer in je spijsverteringssysteem terecht, iets wat je nou juist wilt voorkomen. Bacteriën, afvalstoffen (in Ayurveda 'ama' genoemd) en aanslag op je tong worden door een tongschraper dus verwijderd. 

Je tong reinigen met een tandenborstel is echt wat anders, want het kan je smaakpapillen en tong schubben beschadigen. Een tongschraper zorgt er daarentegen voor dat je smaakpapillen verbeteren en smaken intenser worden.  

Het beste kan je een koperen tongschraper gebruiken want koper heeft een gunstige werking op de tong. Goed om te weten dat je deze al voor een paar euro (online) kan kopen.


Frisse adem

Een tongschraper heeft meer gezondheidsvoordelen. Veel mensen hebben last van een niet al te frisse adem. Natuurlijk helpt het om extra goed en vaker je tanden te poetsen maar het gebruik van een tongschraper doet wonderen. Alle bacteriën, die dus ook voor een vieze adem kunnen zorgen, worden verwijderd. Je zal daarnaast ook merken dat:

 • je minder last hebt van een vieze smaak in je mond;
 • je minder last hebt van tandplak;
 • een gezonde spijsvertering bij je wordt bevorderd;
 • je algehele mondgezondheid verbetert.


Hoe gebruik je een tongschraper?

 • Steek je tong uit de mond;
 • Plaats de tongschraper aan de achterkant van je tong;
 • Trek de tongschraper langzaam naar voren;
 • Maak de tongschraper schoon met water of een papiertje;
 • Herhaal dit drie tot vijf keer totdat er niks meer van je tong komt;
 • Spoel je mond goed na met water;
 • Reinig de tongschraper goed, voordat je hem opbergt.

Nog even twee tips:

Tip 1: Misschien ten overvloede maar gebruik niet met meerdere personen dezelfde tongschraper (niet zo hygiënisch…).

Tip 2: Wacht nog even met het drinken van koffie of thee en drink eerst twee glazen (lauw) water om je vochtbalans weer op peil te krijgen en dan heb je meteen je eerste halve liter water van de dag binnen.

 

Wil jij ook meer in balans komen en ben je benieuwd welke voeding bij jouw lichaam past?
Maak kennis
© 2024 Energize Your Day