HomeBlogMeer bewegen!

Meer bewegen!

21 november 2022
Meer bewegen!

Waarom?

Omdat het zo ontzettend belangrijk is voor je lichaam en je geestelijke gemoedstoestand. Hoe voel jij je na een hele dag binnen bankhangen? Waarschijnlijk niet optimaal, een beetje sloom ook. Wellicht zijn dan ook de koekjes en chocolade erbij gehaald en heb je nog weinig energie over….. Hoe voel je je na een lekkere strandwandeling, een fietstocht, of een goede work-out? Toch vele malen beter dan een dagje binnen hangen?

Waarom is bewegen zo belangrijk? Vaak denken mensen dat het alleen helpt om af te vallen, maar het doet nog zoveel meer!

De voordelen van (meer) bewegen:

 1. De gevoeligheid voor insuline neemt toe en je bloedsuiker wordt daardoor stabieler.
 2. Je bloeddruk daalt.
 3. Je botten worden sterker.
 4. Je lichaamssamenstelling verbetert: meer spiermassa, minder vetmassa.
 5. Je cholesterol verbetert.
 6. Het risico op hart- en vaatziekten daalt.
 7. Je humeur verbetert en je voelt je minder moe.
 8. Stress neemt af!!

Hoe ga je dat voor elkaar krijgen, dat meer bewegen?

Als je niet van de sportschool houdt dan is dat echt geen probleem, maar denk eens na welke je sport je wel leuk vindt. Pak je het tennissen weer op, ga je met vriendinnen bootcampen, zwemmen of wat dacht je van roeien? En is dit alleemaal niets voor jou? Zorg dan dat je gedurende dag zoveel mogelijk beweegt.

Hoe doe je dat?

 1. Stel jezelf een doel hoeveel stappen je per dag wilt zetten. 10.000??
 2. Zoek een wandelmaatje/vriend(in) en spreek elke week af.
 3. Spreek met jezelf af: nooit meer de lift nemen, altijd de trap.
 4. Elk half uur even 5 minuten bewegen: dus haal bijvoorbeeld koffie voor je collega’s.
 5. Ga staand vergaderen. Dat maakt het vergaderen meteen efficiënter.
 6. Beweeg op een vast moment van de dag: bijvoorbeeld ’s ochtends voor je ontbijt (ja, gewoon nog wat eerder opstaan), tijdens je lunchpauze, of meteen na het avondeten. Het moet een routine worden.
 7. Telefoneren? Ga er niet bij zitten, maar doe het lopend.
 8. Doe zo veel mogelijk klusjes, schoonmaak- en tuinierwerk zelf.
 9. Doe zo veel mogelijk boodschappen op de fiets of lopend. Dan kan je minder veel meenemen, maar ga je dus vaker.
 10. Maak concrete afspraken met jezelf. Niet ‘vaker wandelen’ maar ‘maandag, woensdag, vrijdag en zondag een half uur wandelen’.

Als je meer beweegt, hebben je spieren meer brandstof nodig. Ze gaan eerst meer glucose verbranden en uiteindelijk ook vet. Hierdoor daalt je bloedglucose. Na beweging is je lichaam ook gevoeliger voor de werking van insuline, de cellen stellen zich als het ware meer open voor de opanme van glucose. Goed voor mensen met diabetes type 2, maar uiteindelijk goed en gezond voor iedereen. Met name door 's ochtends op een nuchtere maag te bewegen, schakelt je lichaam snel(ler) over op vetverbranding. 

Combineer je het bewegen met het eten van minder koolhydraten en meer eiwitten en gezonde vetten (met name bij het ontbijt), dan zal je ook zien dat je (sneller) gaat afvallen en dat met name je taille slanker wordt. Door meer te bewegen zie je er dus niet alleen slanker en strakker uit, je krijgt er meer energie door en voelt je lichamelijk en geestelijk beter!

Wil jij ook meer in balans komen en ben je benieuwd welke voeding bij jouw lichaam past?
Maak kennis
© 2024 Energize Your Day