HomeBlogIntermittent fasting

Intermittent fasting

28 augustus 2023
Intermittent fasting

Ben jij een intermittent faster??

Een term die je regelmatig voorbij hoort komen en misschien heb je je er al eens in verdiept of wil je er meer over weten. Even een korte uitleg wat intermittent fasting is:

Bij intermittent fasting ga je je lichaam voor een langere tijd onthouden van voedsel. Daar zijn verschillende schema’s voor. Sommige mensen eten 5 dagen wel en dan 2 dagen niet, maar dat is best pittig. De meeste mensen hanteren een 16:8 schema: 16 uur niet eten en 8 uur wel. Het mooie is dat in de 16 uur ook de nacht zit, dus dan valt het wel mee. Ik ga voor nu even uit van dit laatste schema en dat betekent dat je na je avondeten stopt met eten en drinken (alleen water, thee en zwarte koffie maar koffie raad ik avonds af) en de volgende dag wat later start met eten/ontbijten. Als je om 19.00 uur stopt met eten dan kan je om 11.00 uur al weer beginnen met eten. Je verkleint dus je eet-window. Of je eerste maaltijd van de dag nou meer een ontbijt of lunch is dat maakt niet uit, als er maar goede voedingsstoffen in zitten.

Waarom is intermittent fasting nou zo goed voor je lichaam?

Wanneer voedsel (vaak met koolhydraten) het lichaam bereikt, wordt dat direct omgezet in energie. Als er geen voedsel meer voorhanden is, zal het lichaam zijn energiereserves gaan aanspreken. Eerst worden de reservevoorraden glucose die als glycogeen opgeslagen liggen in de lever in spieren opgebruikt, maar daarna vindt er de metabole switch plaats. Je lichaam schakelt over van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Als je regelmatig vast, dan kan je lichaam makkelijker deze switch maken, maar als je lichaam dit niet gewend is dan kunnen de eerste dagen lastig zijn, want je lichaam krijgt afkickverschijnselen om van de suiker af te komen. Je lichaam moet een nieuwe balans vinden. Belangrijk om te weten is dat je spieren wel vet als energiebron kunnen gebruiken, maar je hersenen niet. Daar heeft je lichaam wat op gevonden: zij kan vetmoleculen veranderen in ketonlichamen. Je lichaam komt een beetje in ketose en die ketonen kunnen wel door de bloedhersen barrière heen en die ketonen zorgen voor gevoel van euforie, je wordt heel helder en bent energieker. Dat is fantastisch om te ervaren!

Voordelen van intermittent fasting

Intermittent fasting heeft dus o.a. als voordelen dat het helpt om vet te verbranden, het verbetert de hersenfunctie en geeft mentale helderheid, maar langere tijd niet eten zorgt er ook voor dat de defecte energiefabriekjes in je cellen herstellen, het normaliseert je eetlust (je honger- en verzadigingshormonen komen weer in balans), je darm-microbioom verbetert en je lichaam zal op termijn weer makkelijker glucose kunnen opnemen (dat is belangrijk om diabetes type 2 te voorkomen).

De truc!

Stel dat je ’s ochtends toch behoorlijke honger hebt, maar je moet nog een paar uurtjes wachten met eten. Dan is er een trucje dat zorgt dat je lichaam in de vetverbranding blijft. Dat betekent iets eten wat puur gezonde vetten bevat. Denk aan wat avocado, een lepel notenpasta of een lepeltje MCT olie. MCT-olie geeft je direct energie, het stimuleert je stofwisseling, het verzadigt en het is een perfecte brandstof voor je hersenen. MCT olie kan je door de koffie roeren, dat proef je bijna niet. Je zal merken dat je weer een paar uur door kan.

 

De eerste maaltijd na vasten

Wat kan je het beste eten als eerste maaltijd na het vasten? Dit kan een (groente)omelet zijn, wat fruit met biologische volle (rauwe) zuivel met gemengde noten, zaden en cacaonibs, maar ook een gevulde soep of salade. Sommige mensen kiezen ervoor rond 12.00/13.00 uur uitgebreid te eten en dan tijdens de avondmaaltijd weer. Dat kan prima, als je er dan maar voor zorgt dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Stel dat je rond 11.00 uur je eerste maaltijd eet, dan kan je rond 14.00 uur een kleine maaltijd eten en dan ’s avonds weer. Je moet zelf uitvinden en aanvoelen wat bij jou past. Bij IF krijg je per 24 vaak minder calorieën binnen, ook al eet je dezelfde drie maaltijden als voorheen, alleen dus in een korter tijdsbestek. Je skipt namelijk de tussendoortjes die je anders wellicht zou eten en dat helpt natuurlijk als je wilt afvallen.

Mocht je er meer over willen weten, het willen proberen, laat het me weten. Ik help je graag!

Wil jij ook meer in balans komen en ben je benieuwd welke voeding bij jouw lichaam past?
Maak kennis
© 2024 Energize Your Day