HomeBlogHoe merk je dat je in ketose bent?

Hoe merk je dat je in ketose bent?

7 november 2023
Hoe merk je dat je in ketose bent?

Ketose 

Wat is dat nou precies, wat is het voordeel, hoe kom je ‘in ketose’ en wat merk je ervan?

Even in een notendop…. Het doel van ketose is om je lichaam over te laten schakelen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding om zo je viscerale vetten (de vetcellen om je organen) en vetcellen rond je buik en heupen te verbranden. Dat gebeurt als je, tijdelijk, heel weinig koolhydraten eet en veel gezonde vetten (aangevuld met wat eiwitten), of als je vast. Vasten brengt nog veel meer gezondheidsvoordelen met zich mee. Vasten klinkt voor jou misschien als een week niet eten, maar vasten heeft al voordelen vanaf 17 uur (inclusief de nacht) en als je vaker vast dan wordt het steeds makkelijker en zit je zo “opeens” op 24 uur 36 uur (inclusief 2 nachten). Je bouwt het dus langzaam op. Als je langer vast dan is het wel belangrijk dat je elke dag wat water met Keltisch zeezout neemt om je elektrolyten (mineralen) aan te vullen. 

Koolhydraten, de makkelijkste energiebron

Voor je lichaam zijn koolhydraten de makkelijkste bron van energie en als je bij elke maaltijd en tussendoortje met name snelle koolhydraten (brood, pasta, rijst, cruesli, koekjes) eet, hoef je nooit je vetten aan te spreken. Veel mensen zijn "verslaafd" aan koolhydraten omdat ze merken dat er snel energie van krijgen en die energie hebben ze nodig omdat hun bloedsuiker sterk fluctueert juist door alle koolhydraten die ze eten. Langzame koolhydraten zoals havermout, peulvruchten en zoete aadappel veroorzaken geen snelle piek in je bloedsuiker, helemaal als je er gezonde vetten en groente bij eet, die helpen je bloedsuikerpiek af te vlakken.

Overschakelen op de vetverbranding

Eet je een paar dagen geen koolhydraten dan zit er nagenoeg geen glucose meer in je bloed en wordt ook de voorraad glucose (in de vorm van glycogeen) in je lever en spieren gebruikt. Als deze voorraad ook op is, dan schakelt je lichaam over op vetverbranding en DAT WIL JE!!! 

Door het verbranden van vetzuren ontstaan er ‘ketonen’ of ‘ketonlichamen’. Ketonen worden geproduceerd door je lever. Je lichaam kan ketonen dus als brandstof gebruiken in plaats van glucose. Als je lichaam dit niet gewend is, zal het even moeten schakelen en voel je je misschien even niet geweldig, maar dan….. als je lichaam over is geschakeld naar de vetverbranding en je bent in ketose, wauw! Helder in je hoofd, fit, volop energie en de centimeters rond je heupen nemen snel af. Je voelt zelf als je inketose hebt, zie deze 9 tekenen.

Insuline resistentie

Een ketogeen dieet kan je een paar weken doen en vasten eens per week, per maand of per kwartaal. Hoe meer uur je vast, hoe minder vaak je het hoeft te doen. Dus 36 uur uur vasten kan eens per maand, 48 uur eens per kwartaal. Zo hou je je lichaam gezond en heb je je lichaam dus geleerd om van koolhydraat- naar vetverbranding te schakelen en weer terug. Je ben dan metaboolflexibel en dit kan insuline resistentie voorkomen. Insuline resistentie is de voorloper van pre diabetes en diabetes type 2. Dan zijn je cellen ongevoelig voor insuline of wordt er zelfs geen insuline meer aangemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

Wil jij ook meer in balans komen en ben je benieuwd welke voeding bij jouw lichaam past?
Maak kennis
© 2024 Energize Your Day