HomeBlogGlutathion: de krachtigste antioxidant

Glutathion: de krachtigste antioxidant

8 februari 2022
Glutathion: de krachtigste antioxidant

Antioxidanten, je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord.

Het is een verzamelnaam voor alle stoffen die vrije radicalen tegenhouden zodat deze geen schade kunnen toebrengen aan onze cellen.  Vrije radicalen ontstaan als bijproduct van de energiestofwisseling, maar ook door lichaamsbeweging en giftstoffen uit de omgeving. Het zijn zeer reactieve deeltjes, die rond onze cellen stuiteren en schade veroorzaken. Vitamine C en E zijn misschien wel de bekendste antioxidanten.

Wat is glutathion dan precies?

Glutathion is de belangrijkste lichaamseigen stof die het lichaam inzet om gifstoffen waar wij continu aan worden blootgesteld onschadelijk te maken. Er zijn vele factoren die een aanslag doen op de lichaamsvoorraden van glutathion zoals: stress, vervuiling, straling, infectie, medicijnen, slechte voeding, veroudering, sport en verwonding. Glutathion is uniek omdat het de enige antioxidant is die in elke cel van ons lichaam aanwezig is. Het werkt samen met andere antioxidanten, zoals vitamine C en E, en het kan die antioxidanten recyclen zodat ze langer actief zijn. Glutathion bevindt zich voornamelijk in de lever, milt en huid, in concentraties die duizenden malen hoger zijn dan die van andere antioxidanten. Naast zijn functie als antioxidant heeft glutathion nog een heel aantal voordelen:

  • Het helpt het lichaam bij het ontgiften: het ondersteunt het lichaam bij het onschadelijk maken van kankerverwekkende stoffen, medicijnen en toxines. Glutathion werkt ondersteunend op de lever, waardoor dit orgaan zijn taken goed kan uitvoeren.
  • Het beschermt het brein: mensen met Alzheimer hebben vaak minder glutathion in de hippocampus, het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen. Suppletie zou kunnen bijdragen aan een vermindering van de klachten.
  • Het werkt ontstekingsremmend: Glutathion kan de productie van ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam verminderen. Wanneer muizen een tekort hebben aan glutathion, beginnen ontstekingen op te vlammen. De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat chronische ontstekingen aan de basis liggen van vele westerse ziekten, zoals kanker, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen.
  • Het werkt gunstig op de vruchtbaarheid: het kan de vruchtbaarheid bij vooral mannen sterk verbeteren. Het werkt volgens onderzoekers positief op de vorming van zaad. Ook de vrouwelijke vruchtbaarheid kan door glutathion verbeteren, evenals de bevruchting zelf.
  • Het versterkt het immuunsysteem: veel chronische ziekten zorgen voor permanent lage glutathionspiegels in het lichaam. Aanvulling met glutathion wordt dan aanbevolen.
  • Let op! Alcohol is funest: het drinken van alcohol kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid glutathion in het lichaam aanzienlijk afneemt.

Hoe kan je de hoeveelheid glutathion in je lichaam verhogen? Dit kan op twee manieren:

  1. Via voeding: met name groenten die rijk zijn aan zwavels blijken de aanmaak te kunnen bevorderen. Denk hierbij aan kolen (boerenkool, broccoli, bloemkool etc.) en Allium groenten (uien, knoflook, sjalotten etc). Verder spinazie, asperges, avocado’s en okra’s. Kurkuma is ook een aanrader. Om de glutathionstatus in het lichaam hoog te houden, is het belangrijk om over veel vitamine C te beschikken. Je kunt vitamine C slikken, maar ook voeding eten die rijk is aan deze vitamine. Vooral rode paprika, kolen en kiwi’s zijn rijk aan vitamine C. Een mineraal dat de hoeveelheid glutathion in je lichaam een boost kan geven, is selenium. Selenium zit veel in paranoten, chiazaad en haring. 
  2. Via suppletie: let wel goed op dat je de juiste vorm glutathion koopt. Er zijn namelijk drie vormen: de gereduceerde vorm, de geoxideerde vorm, of als s-acetyl-l-glutathion. Wanneer je op het etiket van een voedingssupplement gereduceerd glutathion, of gewoonweg glutathion ziet staan, dan wordt de gereduceerde vorm bedoeld. Uit onderzoek blijkt dat het lichaam gereduceerd glutathion niet, of nauwelijks opneemt. Het maagdarmkanaal vernietigt het nutriënt gewoonweg. In tegenstelling tot s-acetyl-l-glutathion, dat het lichaam volledig absorbeert en in zijn geheel opneemt in de cellen. Vitakruid verkoopt deze S-Acetyl-l-glutathion
Wil jij ook meer in balans komen en ben je benieuwd welke voeding bij jouw lichaam past?
Maak kennis
© 2024 Energize Your Day