HomeBlogGezonder eten, wat is de belangrijkste stap?

Gezonder eten, wat is de belangrijkste stap?

26 juni 2024
Gezonder eten, wat is de belangrijkste stap?

Niet vullen maar voeden

Wat je doel ook is: afvallen, energieker worden, gezond ouder willen worden. Of je nou vegetarisch bent of juist niet, de eerste stap naar een gezonder eetpatroon kan voor ons allemaal hetzelfde zijn en heeft te maken met ons lichaam te VOEDEN in plaats van te VULLEN.

Dan heb ik het natuurlijk over ONBEWERKT en VERS eten.  Vermijd zo veel mogelijk alle pakjes en zakjes want daar zitten toevoegingen in die niets, maar dan ook niets te maken hebben met een gezond eetpatroon. Dan heb ik het niet alleen over de cruesli’s, chips en chocolate chip koekjes, maar ook over kant-en-klare nepvleesburgers en kant en klare maaltijden (check de ingrediëntenlijst eens…..).

Check de ingrediëntenlijst

Wist je dat de volgorde op de ingrediëntenlijst aangeeft van welk ingrediënt er het meest in zit? Suiker is soms al het tweede ingrediënt, na bijvoorbeeld bloem. Dan heb je ook nog vele verschillende namen voor suiker, zoals dextrose en maltose. Dit zijn ook allemaal suikers…. Een handige eerste stap om minder rotzooi binnen te krijgen is de volgende:

 • Koop geen product waar > dan 5 gram suiker per 100 gram zit
 • Koop geen product met > 5 ingrediënten
 • Koop geen product waarvan je de ingrediënten niet kan uitspreken of die je niet kent

Het liefst koop je producten zonder etiket, dan zit je altijd goed. Dus losse groente, fruit, noten, eieren, vlees, vis…. Geen gemarineerde vlees en visgerechten, je moet het pure product zien en zelf thuis kruiden toevoegen.

Stap voor stap producten inwisselen

Dit betekent niet dan je je eetpatroon drastisch moet omgooien, maar je kan stap voor stap ongezonde producten inwisselen voor gezonde producten. Bijvoorbeeld:

 

 

Ontbijt

 • Magere yoghurt met cruesli en een glas vruchtensap -> Volle yoghurt met een mix van rauwe noten, zaden en pitten en wat vers fruit
 • Crackers met aardbeienjam en pindakaas -> Zuurdesemboterham (of toast) met gemengde notenpasta en een paar verse aardbeien

Snack

 • Snelle Jelle of Sultana > Niets, want je hebt geen honger

Lunch

 • Salade van de Appie met iets van pasta/couscous en dressing -> Groente en rauwkost wat je hebt liggen met tonijn uit blik, hardgekookt ei, wat pittenolijfolie, azijn, peper en zout
 • Boterhammen met kaas, vlees, eiersalade, Cup a Soup -> Zuurdesembrood met avocado en ei en wat rauwkost of kop verse soep

Snack

 • Reep van het een of ander > Niets, want je hebt geen honger

Diner

 • Wienerschnitzel met gebakken aardappeltjes en boontjes -> Kippendij met twee soorten groentes (met vers of gedroogde kruiden) en/of salade
 • Pasta met vegan gehakt en rode saus -> Courgettepasta met saus van verse tomaatjes, paprika, ui, knoflook en feta (uit oven)

Snack

 • Stuk chocolade of een paar koekjes > Niets, want je hebt geen honger

Wat valt je op?

Je hebt tussen de maaltijden in geen honger meer. Echte voeding voedt en zorgt dat je lange tijd een voldaan gevoel hebt. Echte voeding houdt je bloedsuiker stabiel(er) waardoor je geen last meer hebt van energiedips na de maaltijd. Je zal veel meer energie ervaren, een helder hoofd, betere concentratie en je gewicht zal waarschijnlijk afnemen. En echt niet dat je minder lekker gaat eten, juist het tegenovergestelde. Je gaat weer pure smaken ervaren en op de duur wil je niet anders meer. Je werkt gewoon (onbewust) aan je gezondheid.  

Een open deur...

Dit is misschien een open deur, maar echt, ik kom het dagelijks tegen bij mijn cliënten. Er is vaak zoveel winst te behalen. Stap voor stap naar een gezonder voedingspatroon, zonder het idee te hebben dat je op dieet bent of aan de lijn doet.

Ik geef mijn cliënten geen advies om dingen te eten die ze eigenlijk niet lekker vinden. Ik vraag waar ze van houden en help hen betere en gezondere keuzes te maken.

 

 

Wil jij ook meer in balans komen en ben je benieuwd welke voeding bij jouw lichaam past?
Maak kennis
© 2024 Energize Your Day