HomeBlogAdem jij door je neus of door je mond?

Adem jij door je neus of door je mond?

22 september 2022
Adem jij door je neus of door je mond?

Wat doet zij nou met die tape op haar mond?!!

Enig idee waar dit goed voor is? Zoals je zal begrijpen, is het lastig/onmogelijk om door je mond te ademen als je mond zit dichtgeplakt. Ik doe al jaren aan yoga en heb geleerd om goed door mijn neus te ademen: langzaam en door naar mijn buik. Interessant om eens voor jezelf na te gaan hoe jij ademhaalt. Door een stuk (kinesiologie) tape op je mond te plakken (met name als je slaapt), forceer je jezelf om door je neus te ademen, met alle gezondheidsvoordelen van dien. Ik noem de belangrijkste:

1. Je slaapt dieper als je door je neus ademt

Door je neus ademen helpt je om beter te slapen. Dat komt omdat de neusademhaling het parasympatische zenuwstelsel prikkelt (dit is het deel van het automome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen). Dit brengt je in de staat die nodig is voor rust en herstel. Als je door je neus ademt, slaap je automatisch dieper en beter. Een ander voordeel: je wordt ook uitgeruster wakker.

2. Het beschermt je beter tegen virussen

Onze neus werkt als een soort poortwachter tegen ziektekiemen. Dat hebben we te danken aan onze neusharen en ons snot. De haartjes in onze neus houden virussen tegen en snot vangt alles op. Als je door je mond ademt, heb je deze bescherming niet. Je kunt dus minder snel besmet raken met een virus wanneer je door je neus ademt.  Wanneer je door je mond ademt, worden de slijmvliezen droog. Droge slijmvliezen kunnen leiden tot ontstekingen en slechte adem (ehhh).

3. Het zorgt voor een rustige ademhaling

Als je veel stress ervaart of onrustig bent, schiet je ademhaling vaak omhoog. Je gaat dan sneller door je mond ademen. Door te focussen op het ademen door je neus, zul je snel weer rustiger worden en je ademhaling ook. Dat komt omdat ademen door je neus dieper kan dan door je mond. Je krijgt zo letterlijk meer zuurstof binnen. En dat hebben je hersenen extra nodig als je gestrest bent.

4. Het verkleint de kans op snurken

Ademen door je mond vergroot de kans op snurken. Snurken kan namelijk alleen met een open mond. Wanneer snurken verandert in slaapapneu, neemt het risico op een hoge bloeddruk, hartfalen en diabetes type 2 toe. Het is dus beter om tijdens je slaap te ademen door je neus en te voorkomen dat je gaat snurken. Door je mond af te plakken, weet je zeker dat je dat niet gaat doen.

5. Het is gezond voor je gebit

De neusademhaling is beter voor je gebit. Ja, echt. Een open mond zorgt namelijk voor een droge mond. Je kunt dan minder speeksel aanmaken. Speeksel heeft belangrijke functies: het houdt je zuurgraad op peil en werkt antibacterieel. Als je mond droog is kun je sneller last krijgen van gaatjes, tandvleesontstekingen en een slechte adem.

Leren om door je neus te ademen kost niets en het verbetert je gezondheid. Probeer overdag af en toe bewust te zijn van je ademhaling (leg één hand op je buik en één op je borst en adem heel langzaam in en uit). Vooral als je stress hebt, werkt dit heel goed. Plak ’s avonds wat tape op je mond. Is de tape de volgende ochtend van je mond af, dan is dat een teken dat je te veel door je mond hebt geademd (te veel vocht). Maar oefening baart kunst!

 

Wil jij ook meer in balans komen en ben je benieuwd welke voeding bij jouw lichaam past?
Maak kennis
© 2024 Energize Your Day